utorak, 28. kolovoza 2012.

LOPOVI SU U GRADU


Eno ih opet, kopaju po smeću!
Prljavi, ružni, gladni, stari i bolesni, navikli na nedostojno
i nazadno,
ravnodušni u prezrenosti te nespremni
pozabaviti se pripitomljavanjem
vlastitoga identiteta!
To su ti oni, ne sjećaš se?
U školi nam je davno rečeno da su lopovi najčešće 
prljavi i ružni,
nerijetko stari i bolesni,
a katkad i gladni:
I zato nije ni čudo što poštenom svijetu idu na jetra!
Jer dok mi radimo, oni kopaju po smeću!
Dok mi podižemo obitelj, oni kopaju po smeću!
Dok mi izlazimo na izbore, oni kopaju
po smeću!
Lopovi su ti to!
Čak niti umrijeti ne znaju kako spada!
Lopovi su to i ako im se danas nađeš na putu
meni za ljubav,
pobratime,
reci što ih ide!
Reci da su dosta kopali, sjeme im prljavo razbojničko!
To je naše smeće!
Za njega se ginulo!  



Broj komentara: 9:

  1. Čitajući tvoj svježi pjesnički niz, jasniji mi je prvi dio komentara tamo kod mene. Socijalno-politički angažman u potrebi da se ispuca. Estradna, ili, još bolje, raspižđena poezija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pamfletistička poezija.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa tako nekako - malo mi je mučno pisati o nekim "višim" bićima, stvarima i pojavama usred sveopće neimaštine koja nas jednostavno proždire. Ne znam, Anonimno, ali ne čini li ti se takvo larpurlartističko prduckanje ponekih suvremenih pjesnika danas, kada je štošta u materinoj, pomalo salonskim? O zvijezdama, ljubavi, svemiru i sličnim pojmovima, dakako, nije zgorega misliti (možda bježeći na taj način), ali ljudi što rondaju po kontejnerima prizor su koji viđam ama baš svaki dan... Zato mi je teško pisati na nekakvoj distanci u odnosu na realnost, osjećam se suviše loše za takav, recimo, ushit.
    PS Znam, pamfletistička poezija ništa neće promijeniti, ali eto, makar sam se na neki način izjadao. Hvala na komentaru!

    OdgovoriIzbriši
  4. Previše olako dijeliš etikete. Neovisno o kojim je točno "višim" sferama riječ, teško je kategorički tvrditi da je takva poezija manje korisna, angažirana i da je više salonska od direktnog zadiranja u socijalnu tematiku. Počesto je i socijalno angažirana poezija pozerska, da ne kažem sladunjava; aktualnost je ne čini boljom ni korisnijom. Postoje, uostalom, svevremenske teme i one koje se dotiču trenutka. Svaka čast tebi na tvom rukopisu - kad se podvuče crta, uvijek najbitnija ionako ostane iskrenost - ali nemojmo olako "prati" druge.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobro zboriš, Toni, ali ipak - nisam generalizirao, zar ne? Rekao sam "poneke", to je to, toga ima, poglavito jeftinih reminiscencija na konkretističku poeziju 80-ih, vjeruj mi, konzumirao sam neke od tih literarnih proizvoda...

    OdgovoriIzbriši
  6. Tu ti svakako priznajem da si debelo jači od mene budući da poeziju u principu ne pratim, bar ne koliko muziku ili film, za razliku od tebe. Samo se ne mogu složiti da je, primjerice, neka intimistička poezija ili pjesma vjerskog karaktera manje aktualna, a još manje s tim da je manje vrijedna nego neka socijalno ili politički eksplicitnija. Istina, ne kažeš ni ti to doslovce niti upireš prste generalno, ali kao da u tvom bijesu ili frustraciji zbog svega što nas zagađuje i pogađa ima i otrovnih strelica koje skaču naslijepo. Oprosti ako griješim ili pretjerujem, ali tako sam valjda iščitao tvoj predzadnji komentar, u naznakama čak i poeziju.

    OdgovoriIzbriši
  7. Preživljava samo dobro pisanje, kako je napisao Tenžera.

    OdgovoriIzbriši